Αλλαγές στο Γυμνάσιο από τη νέα σχολική χρονιά

Μειώνεται κατά μία η ώρα διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, το project «κόβεται», ενώ μειώνεται κατά μία ώρα η διδασκαλία της Βιολογίας και της Γεωγραφίας στην Α΄ Γυμνασίου και της Οικιακής Οικονομίας στη Β΄ Γυμνασίου.

Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των εξεταζομένων μαθημάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστό ποια θα είναι αυτά. Όσο για την αύξηση του χρόνου των διαλειμμάτων, θα είναι πιλοτική και θα εφαρμοστεί μόνο σε ορισμένα σχολεία. Αυτές είναι οι βασικότερες αλλαγές που θα γίνουν στα γυμνάσια από την επόμενη σχολική χρονιά. Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας:

• Το σχολικό έτος θα χωρίζεται σε δύο τετράμηνα, αντί τριών τριμήνων, ενώ τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται στο τέλος και όχι στα μέσα Μαΐου. Παράλληλα, πιλοτικά σε ορισμένα γυμνάσια της χώρας, θα εφαρμοστεί «εξατομικευμένη περιγραφική αξιολόγηση» των μαθητών, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητική.

• Μειώνονται τα μαθήματα που θα εξετάζονται στο τέλος του χρόνου στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις. Η αξιολόγηση των μαθητών στα μη εξεταζόμενα τον Ιούνιο μαθήματα θα στηρίζεται στους βαθμούς των τετραμήνων. Για όλα τα μαθήματα θα προβλέπεται ένα υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα στο 1ο τετράμηνο ανά γνωστικό αντικείμενο. Για τα μαθήματα για τα οποία δεν θα προβλέπονται προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις τον Ιούνιο θα προβλέπεται στο 2ο τετράμηνο ένα υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα ή, εναλλακτικά, μια συνθετική εργασία.

• Μειώνεται κατά τρεις ώρες την εβδομάδα το ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ θα δοκιμασθεί πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία μια αύξηση της διάρκειας των διαλειμμάτων. Οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα συνοδεύονται από αναμόρφωση της διδακτέας ύλης των γνωστικών αντικειμένων των οποίων οι ώρες θα μειωθούν.

 

ΠΗΓΗ: Ημερησία.gr

Share Button