Ανοιχτές πόρτες βρήκαν τα προσφυγόπουλα στο γυμνάσιο της Σταυρούπολης

Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Της Φανής Σοβιτσλή

Όταν το λεωφορείο έφτασε το μεσημέρι στην πύλη του κέντρου φιλοξενίας στο Δερβένι, όπου διαμένει εδώ και μήνες με την οικογένειά του, ο 14χρονος Μουαμίν από τη Συρία δεν πίστευε ότι σε λίγη ώρα θα έμπαινε και πάλι σε σχολική τάξη. Αντίκρισε σχεδόν με δέος το κτίριο του 2ου γυμνασίου Σταυρούπολης και συγκινήθηκε όταν είδε την υποδοχή που επιφύλαξαν στην ομάδα των προσφυγόπουλων η διεύθυνση του σχολείου και τα συνομήλικα Ελληνόπουλα. Η χαρά του μάλιστα όταν κάθισε στο θρανίο για να παρακολουθήσει ένα πείραμα φυσικής, ήταν απερίγραπτη καθώς αυτό που σκέφτηκε πρώτα από όλα ήταν πόσα σπουδαία πράγματα του στέρησε ο πόλεμος…

Ο 14χρονος Σύρος, όπως και χιλιάδες άλλοι συντοπίτες του, έφυγε από τη χώρα του με την οικογένειά του πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Τώρα όμως δεν φαίνεται να τον πολυαπασχολεί αυτό, αφού πλέον στο κέντρο έκανε φίλους και πριν από λίγες μέρες άρχισε και πάλι το σχολείο, το οποίο εγκατέλειψε πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Μουαμίν, που έμαθε λίγα αγγλικά όλο αυτό διάστημα που βρίσκεται στο camp του Δερβενίου, μοιράστηκε τα συναισθήματά του με την καθηγήτρια των ελληνικών στο 2ο γυμνάσιο Σταυρούπολης, όπου πλέον φοιτά στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα. Λόγω της γνώσης των αγγλικών μάλιστα κατάφερε να μεταφράζει στη δασκάλα του όσα έλεγαν οι συμμαθητές του από τη Συρία και το Ιράκ την πρώτη μέρα του σχολείου. Ο Μουαμίν ένιωσε πολύ περήφανος που βοήθησε στο έργο της μετάφρασης, αφού τα περισσότερα παιδιά από τη δομή δεν ξέρουν καθόλου αγγλικά και μιλούν μόνο αραβικά, που είναι η μητρική τους γλώσσα.

Παρά τις δυσκολίες της επικοινωνίας όμως, η πρώτη μέρα στο σχολείο ήταν το ίδιο ενθουσιώδης και για τον Μουσταφά, τον Μοχάμεντ, τη Σάρα, τη Χανίν και τον Οσάμα. Τα παιδιά πέρασαν την πύλη του σχολικού συγκροτήματος με επιφύλαξη και ένα κόμπιασμα γι’ αυτό που θα αντίκριζαν, αλλά πολύ γρήγορα ένιωσαν όμορφα και χαλάρωσαν, αφού η διεύθυνση του σχολείου και οι μαθητές του λυκείου που συστεγάζεται με το 2ο γυμνάσιο, τα υποδέχθηκαν με αγάπη, ενώ τους ετοίμασαν και μια μικρή γιορτή για το καλωσόρισμα, κερνώντας γλυκά και άλλες λιχουδιές. Τα προσφυγόπουλα όμως, ηλικίας από 12 έως 15 ετών, περίμενε και ακόμα μια έκπληξη, καθώς λίγο μετά που μπήκαν στην τάξη, μια ομάδα καθηγητών Φυσικής τους έδειξε μια σειρά από ενδιαφέροντα πειράματα. Οι καθηγητές Θεόδωρος Πιεράτος, Θανάσης Καρούνης από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικής Επιστήμης και του ΑΠΘ Χαρίτων Πολάταγλου έδειξαν στα παιδιά πειράματα μηχανικής, βαρύτητας, στατικού ηλεκτρισμού κ.ά.
«Τα παιδιά ήρθαν στο σχολείο και μπήκαν στην τάξη κάπως μαζεμένα και επιφυλακτικά, αλλά στη συνέχεια χάρηκαν το μάθημα και την εμπειρία, και έπαιξαν. Αισθάνθηκα πάντως ότι είναι παιδιά που θέλουν να μάθουν, να συνεχίσουν το σχολείο και να νιώσουν ότι η ζωή τους, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζεται κανονικά» τόνισε μιλώντας στη «Θ» ο υποδιευθυντής του 2ου γυμνασίου, καθηγητής Φυσικής Πρόδρομος Μαυρουδής.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ!

Share Button