TexToys

Του Γιάννη Σαλονικίδη

Γενικά Το TexToys είναι ένα shareware πρόγραμμα που αποτελείται από δύο επιμέρους προγράμματα, το WebRhubarb και το WebSequitur. Μ’ αυτά τα προγράμματα μπορούμε να δημιουργήσουμε ιστοσελίδες οι οποίες περιέχουν αλληλεπιδραστικές γλωσσικές ασκήσεις. Να σημειώσω ότι στην shareware έκδοση οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, αν και αρκετές για ασκήσεις που απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού.
Εάν κάποιος επιθυμεί την πλήρη έκδοση θα πρέπει να παραγγείλει το προϊόν από αυτή την διεύθυνση: http://www.cict.co.uk/software/textoys/index.htm.
Από την διεύθυνση παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε την shareware έκδοση (1,79 Mb): http://www.cict.co.uk/software/textoys/download.htm

WebRhubarb

Γενικά

Στις ασκήσεις του WebRhubarb εμφανίζεται ένα κείμενο στο οποίο όλες οι λέξεις έχουν αντικατασταθεί από αστερίσκους. Βέβαια μπορούμε να δώσουμε κάποιες έτοιμες λέξεις για βοήθεια.

Ο μαθητής πρέπει να μαντέψει τις λέξεις του κειμένου πληκτρολογώντας κάθε λέξη μέσα σε ένα κουτάκι. Στη συνέχεια πατά ένα κουμπί ή ENTER. Αν η λέξη που εισάγει βρίσκεται στο κείμενο, τότε η σωστή λέξη εμφανίζεται αντικαθιστώντας τους αστερίσκους.

Έτσι σταδιακά ο μαθητής «χτίζει» ολόκληρο το κείμενο.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς θα εμφανίζεται η άσκηση στους μαθητές.

Παιδαγωγική αξία – Διδακτική χρήση

Οι ασκήσεις του WebRhubarb μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κείμενα που ήδη έχουν μελετήσει τα παιδιά. Έτσι ασκούνται στο λεξιλόγιο και στη σύνταξη του κειμένου, ενώ ταυτόχρονα ανακαλούν από τη μνήμη τους το κείμενο και το κατανοούν καλύτερα. Άλλες γλωσσικές δεξιότητες που είναι δυνατόν να εξασκήσουμε με τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η χρήση των μερών του λόγου.

Για παράδειγμα στην παρακάτω άσκηση τα παιδιά μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν ότι από τις φράσεις λείπουν τα ρήματα:

Το ***** χθες το πρωί στο κτίριο που ήταν τα γραφεία μας και το ********** κοντά στη σκάλα του τρίτου ορόφου. Ο Γιάννης ο καφετζής, σαν από ένστιχτο ******* την απειλή. ****** με το δίσκο μετέωρο να ***** την απειλή.

Ευγένιος Τριβιζάς – «Το μηχάνημα»

Στην ίδια άσκηση θα μπορούσαμε να παραλείψουμε για παράδειγμα όλα τα άρθρα. Έτσι τα παιδιά θα κατανοούσαν την αξία τους και πόσο συχνά τα χρησιμοποιούμε στο γραπτό λόγο.

Μ’ αυτό τον τρόπο οι μαθητές αναπτύσσουν στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα γραπτά κείμενα.

Σύντομος οδηγός

Μετά την εγκατάσταση θα εμφανιστεί το εικονίδιο του προγράμματος WebRhubarb.

  1. Πατήστε στο εικονίδιο
  2. Εισάγετε τον τίτλο της άσκησης.
  3. Γράψτε το κείμενό σας.
  4. Αποθηκεύστε το αρχείο: File > Save As (για μελλοντικές αλλαγές)

  5. Προσθέστε λέξεις που δεν θα αντικατασταθούν με αστερίσκους με το κουμπί texfreewds ή επιλέγοντας τη λέξη και … Tools > Make a free word

  6. Αλλάξτε τις οδηγίες, τα γραφικά και τα κουμπιά (αν θέλετε να εμφανίζονται ελληνικά) από… Tools > Configure output

  7. Πατήστε το κουμπί toweb6 για να φτιάξετε μια ιστοσελίδα (html). Δώστε στη σελίδα ένα όνομα. ΤΕΛΟΣ!

Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε μια ολόκληρη σειρά ασκήσεων στις οποίες οι μαθητές θα μετακινούνται με τα μενού που βρίσκονται στο πάνω και κάτω μέρος της ιστοσελίδας.
Σημ: Στις ασκήσεις μπορείτε να προσθέσετε χρονόμετρο και εικονικό πληκτρολόγιο.


WebSequitur

Γενικά

Στις ασκήσεις του WebSequitur εμφανίζονται τρία τμήματα ενός κειμένου.

Ο μαθητής πρέπει να επιλέξει το τμήμα με το οποίο αρχίζει το κείμενο. Μόλις επιλέξει την αρχή του κειμένου, αυτό εμφανίζεται σε ένα πλαίσιο στο κάτω μέρος της άσκησης. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει τη συνέχεια του κειμένου επιλέγοντας και πάλι ανάμεσα σε τρεις επιλογές. Κάθε φορά το σωστό κομμάτι προστίθεται στο κάτω πλαίσιο.

Έτσι βήμα-βήμα ο μαθητής δομεί ολόκληρο το κείμενο ή την παράγραφο. Υπάρχει και βαθμολογία που δείχνει πόσο συχνά έβρισκε ο μαθητής τη σωστή σειρά των τμημάτων του κειμένου με την πρώτη προσπάθεια.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς θα εμφανίζεται η άσκηση στους μαθητές.

Παιδαγωγική αξία – Διδακτική χρήση

Οι ασκήσεις του WebSequitur μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για κείμενα που ήδη έχουν μελετήσει τα παιδιά όσο και για άγνωστα. Ανάλογα με το πώς θα χωρίσουμε το δοσμένο κείμενο, είναι δυνατόν να εξασκήσουμε διαφορετικές δεξιότητες.

Ο κύριος σκοπός είναι η κατανόηση της δομής και της συνέχειας του κειμένου, αλλά παράλληλα μπορούμε να έχουμε οφέλη τόσο στην σύνταξη όσο και στο περιεχόμενο.

Επίσης μπορούμε να επικεντρώσουμε τις ασκήσεις σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Για παράδειγμα: αν κόψουμε το κείμενο χωρίζοντας τα ουσιαστικά από τα επίθετα που τα συνοδεύουν, τότε η άσκηση βοηθά στο να βρουν οι μαθητές ποιο επίθετο ταιριάζει με ποιο ουσιαστικό κ.ό.κ.

Σύντομος οδηγός

Μετά την εγκατάσταση θα εμφανιστεί το εικονίδιο του προγράμματος WebSequitur.

  1. Πατήστε στο εικονίδιο.
  2. Εισάγετε τον τίτλο της άσκησης.
  3. Γράψτε το κείμενό σας.
  4. Χωρίστε το κείμενο πατώντας ENTER στα σημεία που θέλετε.
  5. Αποθηκεύστε το αρχείο: File > Save As (για μελλοντικές αλλαγές)

  6. Αλλάξτε τις οδηγίες, τα γραφικά και τα κουμπιά (αν θέλετε να εμφανίζονται ελληνικά) από… Tools > Configure output

  7. Πατήστε το κουμπί toweb6 για να φτιάξετε μια ιστοσελίδα (html). Δώστε στη σελίδα ένα όνομα. ΤΕΛΟΣ!

Μπορείτε να φτιάξετε μια ολόκληρη σειρά ασκήσεων στις οποίες οι μαθητές θα μετακινούνται με τα μενού που βρίσκονται στο πάνω και κάτω μέρος της ιστοσελίδας.
Σημ: Στις ασκήσεις μπορείτε να προσθέσετε χρονόμετρο και εικονικό πληκτρολόγιο