Ανακοίνωση της ΕΕΦΕΕ για την εκπαίδευση και το σχολικό πειραματισμό στη Φυσική

Η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ) παρακολουθώντας την εξαγγελία και πρόσφατη ψήφιση ποικίλων και αποσπασματικών μέτρων του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνει για μια ακόμη φορά την έλλειψη πνεύματος διαβούλευσης με τους κατά τεκμήριον ειδικότερους για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στη Φυσική, εκφράζει την αντίθεσή της στην κατάργηση της τρίωρης «εκπαιδευτικής φροντίδας» του Εργαστηρίου των Φυσικών Επιστημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εκπαιδευτικούς.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί πλήρως την αλλοίωση αυτού καθαυτού του εργαστηριακού και πειραματικού χαρακτήρα που θα έπρεπε επιτέλους να χαρακτηρίζει τα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας στο Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο τον 21ο αιώνα και υιοθετεί την προοπτική της χειρότερης εκδοχής ασκησιολογίας και στείρας απομνημόνευσης. Τονίζοντας το αυτονόητο, που θα έπρεπε να αποτελεί χαρά και πηγή έμπνευσης για τους μαθητές, δηλαδή ότι «η Φυσική είναι πειραματική επιστήμη», υπενθυμίζουμε ότι η εμπειρία από τις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής δείχνει κάθε χρόνο το σημαντικό έλλειμμα στην πειραματική διαδικασία της λυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Με αυτά τα δεδομένα η Εταιρεία Φυσικής, ως εν δυνάμει σύμβουλος της Πολιτείας:

Α. Απευθύνει αίτημα συνάντησης με τους κύριους διαμορφωτές της εκπαιδευτικής πολιτικής, Υπουργείο Παιδείας και ΙΕΠ, με στόχο να ανακοπεί η αποσπασματικότητα των μέτρων για τη διδασκαλία και τη μάθηση της Επιστήμης (και ειδικά της Επιστήμης της Φυσικής) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Β. Δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με άλλους Επιστημονικούς και Εκπαιδευτικούς Φορείς του χώρου των Φυσικών Επιστημών για την ανεύρεση κοινού βηματισμού και την ανάπτυξη ενιαίας στρατηγικής στον ευαίσθητο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γ. Καλεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς σε ενεργό συμμετοχή στις δράσεις που ανακοινώνονται από τον ιστότοπο eefee.gr για την αντιμετώπιση του επείγοντος χαρακτήρα των προβλημάτων στην Εκπαίδευση της Επιστήμης της Φυσικής.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΕΦΕΕ

Share Button