Εκτός ΕΣΠΑ το “Ψηφιακό Σχολείο”;

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» εξήντα (60) έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ΕΣΠΑ, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές καθυστερήσεις. Πρόκειται για το 1/3 των 181 έργων που είχαν προσδιοριστεί ως έργα προτεραιότητας.

Στη λίστα των 181 έργων περιλαμβάνονται και 6 που ακυρώθηκαν, είτε γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν καμία τύχη να προχωρήσουν, είτε η ελληνική πλευρά δεν τα θεωρεί πλέον έργα προτεραιότητας.
Ανάμεσα στα έργα που κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν ποτέ, είναι το “Εθνικό Ληξιαρχείο”, το “Ψηφιακό σχολείο” και το “Ηλεκτρονικό εισιτήριο”.
Σοβαρές καθυστερήσεις, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν:
– Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης
– Η ολοκλήρωση συνδέσεων του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ με το λιμάνι και την πόλη της Πάτρας
– Η οδική σύνδεση του Ακτίου με τον Δυτικό άξονα Βορρά-Νότου
– Η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης
– Η δυτική επέκταση του τραμ στον Πειραιά
– Το λιμάνι του Κατάκολου
– Η ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησηςΣύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποια από τα έργα που βρίσκονται σε κίνδυνο, επιχειρείται να μεταφερθούν εξ ολοκλήρου στο επόμενο ΕΣΠΑ, στον βαθμό που πρόκειται για έργα που δεν έχουν ξεκινήσει καν.
Κάποια άλλα θα λειτουργήσουν ως έργα-γέφυρες, δηλαδή θα χρηματοδοτηθούν κι από τα δύο ΕΣΠΑ, κατόπιν συνεννόησης με την ΕΕ.Το ζήτημα, όμως, είναι ότι και οι δύο κατηγορίες έργων θα μειώσουν σημαντικά τους πόρους που έχει διαθέσιμους η Ελλάδα για τη νέα προγραμματικής περίοδο, που ξεκίνησε το 2014 και θα τελείωσει το 2020.

Share Button