Beta έκδοση του Scratch 3.0 με τέσσερα εκπαιδευτικά ρομποτάκια (micro:bit, WeDo 2.0, EV3 και Thymio)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ως γνωστόν, η τελική έκδοση του Scratch 3.0 μαζί με τη γνωστή «Κοινότητα του MIT» έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στην αρχή του 2019. Σκέφτηκα   να εργαστώ από τώρα με αυτό, κυρίως για το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει και εκπαιδευτικά ρομποτάκια. Σήμερα, σε μια προσπάθεια μου να συνδέσω το WeDo 2.0 με το Scratch 3.0 (Beta έκδοση, 2 Οκτ. 2018)  είδα με έκπληξη ότι στα 3 πρώτα ρομποτάκια (micro:bit, WeDo 2.0, EV3) που ήδη υπήρχαν, προστίθεται και το ενδιαφέρον κινητό ρομποτάκι Thymio (https://mobsya.github.io/scratchgui/ ) με εντολές και λειτουργίες, προς το παρόν, στα Γαλλικά.

Έτσι, μέχρι στιγμής στις επεκτάσεις (extensions) των συστημάτων ρομποτικής έχουμε μόνο Ευρωπαϊκά συστήματα

ρομποτικής (1 Εγγλέζικο, 2 Δανέζικα και 1 Ελβετικό) και προβλέπω ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα όπως, για παράδειγμα, το Arduino.

Αξίζει τον κόπο να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες προγραμματισμού (εντολές και λειτουργίες) στο νέο περιβάλλον διασύνδεσης αυτών των τεσσάρων συστημάτων με  το Scratch 3.0.

  • Ας ξεκινήσουμε με τα δύο προϊόντα της Δανέζικης εταιρείας LEGO (βλέπε στο Eduportal την ανάρτησή μου με τίτλο Από τη χελώνα εδάφους του S.Papert και τη LOGO στην πληθώρα των «Εκπαιδευτικών Ρομπότ» και των προγραμματιστικών περιβαλλόντων )
    • H διασύνδεση γίνεται με το WeDo0 και EV3 οπότε αποκλείονται τα παλιότερα NXT και WeDo 1.0.
    • Και τα δύο συστήματα που συνδέονται με το Scratch0 περιλαμβάνουν ουσιαστικά τις ίδιες εντολές και λειτουργίες

LEGO Mindstorms EV3

Ακολουθεί το κινητό ρομποτάκι εδάφους Thymio

 

….και τέλος το Αγγλικό ρομποτάκι micro:bit


Για περισσότερα………