Αναζητούν Ιούδες και επιβάλλουν δοτούς

“Ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη 21η Απριλίου 2021, η τελευταία συνεδρίαση  του ΚΥΣΠΕ με Αιρετούς στη σύνθεσή του, το σχέδιο που εκπονήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οδηγώντας ολοταχώς στις σκοτεινές εποχές του παρελθόντος, στις εποχές  των δοτών και της αναστολής λειτουργίας των Αιρετών εκπροσώπων.

Η απόφαση της Υπουργού για διορισμό δοτών μελών στη θέση των Αιρετών αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την κυβερνητική στόχευση για τον περιορισμό των δικαιωμάτων που με αγώνες κατακτήθηκαν.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Δάσκαλοι με τους αγώνες τους, πρώτοι σε όλο το Δημόσιο πέτυχαν την αιρετή εκπροσώπησή τους στο Ανώτατο Συμβούλιο από το 1926.

Η ανάγκη δημιουργίας θεσμών προστασίας από αυθαιρεσίες και διώξεις της Διοίκησης οδήγησε στο κυρίαρχο αίτημα για “Αυτοδιοίκηση- Αιρετή εκπροσώπηση των Δασκάλων στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο” που μέσα από αγώνες του Κλάδου απέκτησε σάρκα και οστά 4 χρόνια μετά την ίδρυση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Οι Αιρετοί, λοιπόν, αποτελούν ιστορική κατάκτηση των Εκπαιδευτικών και η απόφαση αυτή της Υπουργού θα προστεθεί στις προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες κατάργησης του θεσμού που έχουν καταγράφει στις γκρίζες σελίδες της ιστορίας. Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας, αντί να αναγνωρίσουν την ήττα τους και την αποτυχία των αυταρχικών τους επιλογών στο θέμα της εκλογής των Αιρετών που επιχείρησαν εν μέσω πανδημίας, συνεχίζουν τον κατήφορο του αυταρχισμού.

Η απόφαση της Υπουργού για διορισμό δοτών μελών σε αντικατάσταση των εκλεγμένων Αιρετών, αποτελεί ακραία επέμβαση στην δημοκρατικές διαδικασίες.

Για τρίτη φορά από το 1926 αναστέλλεται η λειτουργία των Αιρετών. Οι δύο προηγούμενες απόπειρες αφορούν τις 2 σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας (Ο θεσμός θα διακοπεί και θα καταργηθεί από τη δικτατορία του Μεταξά και θα επανέλθει με έναν Αιρετό τον Νοέμβριο του 1949. Ο θεσμός καταργείται ξανά από την Απριλιανή Δικτατορία το 1967 για να επανέλθει με το Ν 309 /76 και το Π.Δ 15/77).

Από σήμερα οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι Εκπαιδευτικοί δεν θα εκπροσωπούνται από τους εκλεγμένους Αιρετούς, αλλά από τα διορισμένα από την Υπουργό δοτά μέλη!

Επιθυμούν να επαναφέρουν τις εποχές που οι Εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στο έλεος των διοικούντων.

Έγινε ολοφάνερο ότι οι Αιρετοί, που στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων, λειτουργούν όχι απλά ως το μάτι και το αυτί του Κλάδου, αλλά κυρίως ως η φωνή του, υπερασπιζόμενοι την Ισονομία και τη Διαφάνεια στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και αποτελούν εμπόδιο στα Κυβερνητικά σχέδια για απόλυτο έλεγχο και επάνοδο στο κομματικό/πελατειακό κράτος.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όλοι μαζί με αγώνα θα αποτρέψουμε τις αντιδημοκρατικές Κυβερνητικές επιλογές που μας οδηγούν χρόνια πίσω και θα επαναφέρουμε την Αιρετή εκπροσώπησή μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Αισθάνομαι περήφανος που σας εκπροσωπώ όλα αυτά τα χρόνια και σας δηλώνω ότι θα είμαι δίπλα σας, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με τον ίδιο ζήλο για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και της καθεμιάς και του καθενός από εσάς, θα σας ενημερώνω συνεχώς και θα συνεχίσω τον αγώνα ασυμβίβαστος μέχρι την αποκατάσταση του θεσμού του Αιρετού.

Πάντα κοντά σας,

Νίκος Φασφαλής”