MODEL CHEM vLAB 2.0

Του Ανδρεάδη Αλέξανδρου

Γενικά

Το λογισμικό αυτό προσφέρει εργαστηριακές ασκήσεις Χημείας στηριζόμενες σε προσομοιώσεις. Η δωρεάν εφαρμογή έχει μέγεθος 2,81 ΜΒ και τρέχει σε λειτουργικά συστήματα Windows 95/98/ME/XP/NT/2000  και υπάρχει έκδοση για Mac. Εκτός από τα αγγλικά υπάρχει έκδοση στα ισπανικά και γαλλικά. Το λογισμικό σχεδιάσθηκε στο πανεπιστήμιο McMaster και στοχεύει στην ενίσχυση της διδασκαλίας στη τάξη και στην εκπαίδευση από απόσταση.
Το λογισμικό έχει την πρωτοτυπία να υπάρχει συγχρόνως με το εικονικό εργαστήριο χημείας και ένα παράθυρο στο οποίο υπάρχει εναλλακτικά η δυνατότητα να βλέπει κανείς σημειώσεις θεωρίας, οδηγίες για την άσκηση αλλά και παρατηρήσεις. Οι προσομοιώσεις πλησιάζουν πολύ τις διαδικασίες ενός πραγματικού εργαστηρίου και στη κανονική έκδοση είναι καλύπτουν περίπου 30 έτοιμες ασκήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν χρησιμοποιώντας ένα οδηγό να φτιάξουν δικές τους ασκήσεις.
Στην δωρεάν εφαρμογή όμως οι ασκήσεις που πιθανόν φτιάξει κάποιος δεν αποθηκεύονται. Η εφαρμογή όμως έχει και άλλους περιορισμούς. Ο αριθμός των εικονικών πειραμάτων που μπορεί να υλοποιήσει κανείς είναι μόλις 6. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει το πείραμα για την οξυμετρία, θέμα που υπάρχει στη χημεία θετικής κατεύθυνσης της Γ΄ λυκείου.

Κατά το άνοιγμα του προγράμματος υπάρχει η επιλογή generic lab όπου στη κανονική έκδοση μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα όργανα αλλά και τις χημικές ουσίες που υπάρχουν για να σχεδιάσει μια δική του πειραματική διάταξη. Δυστυχώς στη δωρεάν έκδοση δεν υπάρχουν άλλα χημικά εκτός από το νερό και το μόνο που μπορεί να σχεδιάσει κανείς είναι η θερμική ισορροπία κατά την ανάμειξη δύο δοχείων με νερό διαφορετικής θερμοκρασίας.

Τα εικονικά πειράματα που μπορούν να υλοποιηθούν από τη δωρεάν έκδοση είναι:

1) Μέτρηση της σταθεράς της χημικής ισορροπίας της αντίδρασης υπεροξειδίου του υδρογόνου με ιώδιο.

2) Διαχωρισμός αλάτων με κλασματική κρυστάλλωση.

3) Ποσοτική ανάλυση

4) Οξυμετρία

5) Νόμος Boyle-Mariotte

6) Μέτρηση ειδικής θερμότητας μετάλλων (Fe, Cu και Al)


1. Περιγραφή του εικονικού εργαστηρίου Χημείας
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα του λογισμικού και για μπορέσετε να συνεχίσετε πρέπει να κάνετε κλικ στο κουτάκι με τη λέξη I agree. Το λογισμικό αυτό δεν είναι ολόκληρο αλλά μόνο για επίδειξη με αποτέλεσμα από τα 30 περίπου εργαστήρια να είναι διαθέσιμα μόνο επτά.

Αμέσως μετά το κλικ εμφανίζεται το όνομα του λογισμικού καθώς και της εταιρίας που έκανε το λογισμικό. Τα ονόματα αυτά θα μείνουν ελάχιστα στην οθόνη σας και αμέσως θα εμφανισθεί η τρίτη εικόνα που υπάρχει ο κατάλογος των πιθανών επιλογών σας

Επιλέξτε την τελευταία σειρά, Heat specific Lab (εργαστήριο ειδικής θερμότητας) και πατήστε ΟΚ. Εμφανίζεται τότε το εργαστήριο για το πείραμα το οποίο θα κάνετε.

Ο χώρος χωρίζεται στη γραμμή εργαλείων, στο χώρο οδηγιών και στο χώρο του εργαστηρίου. Ο χώρος εργαλείων έχει τα βασικά χαρακτηριστικά όπως εργαλεία γραμματοσειράς, εργαλεία επεξεργασίας αλλά και επιπλέον εργαλεία με εικονικές συσκευές χημικού εργαστηρίου.

Ο χώρος οδηγιών έχει τρία παράθυρα: Τη σελίδα θεωρίας (Introduction), τη σελίδα εκτέλεσης βήμα προς βήμα του πειράματος (Procedure) και το φύλλο εργασίας για τις παρατηρήσεις που πρέπει να συμπληρώσουν οι μαθητές(Observations).

Στην άκρη δεξιά και επάνω, ακριβώς κάτω από τα κουμπιά κλείσιμο, ελαχιστοποίησης υπάρχουν δύο κουμπιά που σας επιτρέπουν να είναι ορατός ή όχι ο χώρος των οδηγιών.

Κάνετε κλικ στα παράθυρα αυτά για να αποκρύψτε ή να εμφανίστε τον χώρο οδηγιών. Στη δική σας εργασία θα αποκρύψτε τον χώρο οδηγιών.

2. Συσκευές εργαστηρίου

Από τα αντικείμενα της παραπάνω εικόνας είναι διαθέσιμα μόνο αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το επιλεγμένο πείραμα και επιπλέον είναι μια ποικιλία άμεσης χρήσης. Περισσότερες επιλογές υπάρχουν στη γραμμή εργαλείων Εξοπλισμός (Equipment) όπου οι συσκευές επιλέγονται κάνοντας κλικ επάνω τους.

Οι συσκευές τοποθετούνται στο πάγκο του εργαστηρίου όπου με επιλογή και σύρσιμο παίρνουν τη θέση που επιθυμούμε, άλλος τρόπος επιλογής είναι κάνοντας κλικ πάνω στο αντίστοιχο όργανο που φαίνεται στη γραμμή εργαλείων. Οι συσκευές άμεσης διάθεσης είναι οι παρακάτω:

Λυχνία Bunsen
(Bunsen burner)
Ποτήρι ζέσεως 100 ml
(Beaker)
Κωνική φιάλη 100 ml
(Erlenmeyer flask)
Δοκιμαστικοί σωλήνες
(Test tubes)
Ύαλος ωρολογίου
(Watch Glass)
Κάψα θέρμανσης
(Evaporations dish)
Σφαιρική φιάλη 100 ml
(Florence flask)
Ογκομετρικός
σωλήνας
(Graduated Cylinder)
Προχοΐδα
(Buret)

Στη γραμμή εργαλείων Equipment υπάρχουν οι δυνατότητες

 • Ποτήρια (beaker0 100 ml, 250ml, και 600ml.
 • Κωνική φιάλη με βάση (Erlenmeyer Flask)100 ml και 250 ml.
 • Κωνική φιάλη με στρογγυλή βάση(Florence Flask) 100ml.
 • Δοκιμαστικοί σωλήνες(Test Tubes) των 50ml.
 • Ογκομετρικές φιάλες(volumetric Flask) των 100 και 150 ml.
 • Ογκομετρικοί κύλινδροι(Gradueted Cylinder) των 10 ml και 100 ml.
 • Στρογγυλή φιάλη με στενό λαιμό (Round bottom flask) 100ml που χρησιμοποιείται συνήθως για τη μεταφορά διαλύτη.
 • Προχοϊδες (Buret) των 10 ml και 50 ml.
 • Σιφώνιο10ml(Pipet).
 • Σταγονόμετρο 10ml (Εye dropper)
 • Θερμόμετρο
 • Σύριγγα εφοδιασμένη με μετρητή πίεσης(Syringe with Gauge) 60 ml για το νόμο Boyle Mariotte
 • Σύριγγα (Syringe) 6Ο ml
Χημικός Ζυγός(entigram)
ακρίβεια 0,01g
Ηλεκτρονικός ζυγός
ακρίβεια 0,001g
Ζυγός υψηλής ακρίβειας
ακρίβεια 0,0001g

Ζυγαριές

Αλλα όργανα

Θερμιδόμετρο
Calorimeter
μετρητής αγωγιμότητας
Conductivity meter
ηλεκτροστοιχείο
Electrochemical cell
Φασματόμετρο
Spectrophotometer
Πεχάμετρο
PH meter
Θερμαντικό σώμα
Hot Plate
Αποστακτήρες
Distillation equipment
Συσκευή Dumas
Dumas Bulb
Μεταλλικά σύρματα
Metal wires

Εφαρμογές

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε με ποιον τρόπο θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το εικονικό εργαστήριο Χημείας.

 1. ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (57,50 kb, doc)
 2. ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΞΥΜΕΤΡΙΑΣ (53,50 Kb, doc)

Ανδρεάδης Αλέξανδρος


Web προσαρμογή: Σαλονικίδης Γιάννης

Συνημμένα