Σκηνές καθημερινής, ελληνικής τρέλας: Αποτελεί αδίκημα η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στα Σχολεία

Γνωρίζετε ότι από το Σχολικό έτος 2012 -13, αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα η χρήση tablet, phablet ή laptop από εκπαιδευτικούς στα σχολεία και επιφέρει κυρώσεις;

Γνωρίζετε ότι από το Σχολικό έτος 2016-17, επιτρέπεται στους Δασκάλους να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά όχι και στους καθηγητές της Β’θμιας;

Ελπίζω ειλικρινά να κάνω λάθος και κάποιος να με διορθώσει. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η χρήση των κινητών τηλεφώνων επιτρεπόταν σε όλα τα σχολεία διεθνώς, ως το 2001. Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, το ποσοστό των σχολείων που απαγόρευαν τη χρήση κινητών έφτασε σε ποσοστό 50% το 2007, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε διεθνώς το καθολικό σχεδόν 98% το 2012.

Τι συνέβη στην Ελλάδα;

Τα κινητά απαγορεύτηκαν το 2006 με Υ.Α. (132328/Γ2/07-12-2006) της τότε Υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπονταν στους μαθητές να φέρουν κινητό στην τσάντα τους, αλλά απενεργοποιημένο.

Μετά από έξι χρόνια, το 2012, δημοσιεύθηκε συμπληρωματική Υ.Α. του Υφυπουργού Θόδωρου Παπαθεοδώρου (100553/Γ2/04-09-2012) σύμφωνα με την οποία: «απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή και παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ. ρολόι ή στυλό με κρυφή κάμερα) εντός του σχολικού χώρου. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας εκτός από τα κινητά τους τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου»

Η νέα Υ.Α. δημοσιεύθηκε προφανώς με σκοπό να συμπεριλάβει και άλλες συσκευές εκτός κινητών, που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ευρέως.

[note]Ωστόσο, και σύμφωνα με τη δική μου ανάγνωση πάντα, η «απαγόρευση της χρήσης οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής που διαθέτει επεξεργασία δεδομένων εικόνας και ήχου» περιλαμβάνει tablets, phablets, laptops, αλλά ακόμη και επιτραπέζιους Η/Υ γενικώς, από τη στιγμή που στο σύνολό τους πλέον διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου.[/note]

Πηγή εικόνας: http://www.myenglishlanguage.com/

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Διορθώστε με παρακαλώ.

Η τρέλα όμως δεν σταματά εδώ. Σύμφωνα με Εγκύκλιο που ισχύει από το φετινό Σχολικό Έτος 2016-17 (137003/Δ1/25-08-2016), την οποία απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΕΘ, Ιωάννης Παντής διατηρείται η απαγόρευση, αλλά επέρχονται δύο πολύ σημαντικές αλλαγές ΜΟΝΟ στα Δημοτικά Σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

– Το σχολείο μπορεί να διαθέτει στους μαθητές ανάλογο (με τα κινητά) εξοπλισμό, ο οποίος «χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού»

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιεί τον δικό του ηλεκτρονικό εξοπλισμό και πάλι σύμφωνα με το περιεχόμενο της προηγούμενης παραγράφου.

Η νέα εγκύκλιος ήρθε να διορθώσει τις αστοχίες των προηγούμενων ή καλύτερα να επικαιροποιήσει τις προηγούμενες, μετά από διαμαρτυρίες δασκάλων, αλλά άφησε ακάλυπτους τους καθηγητές. Η κατάσταση λοιπόν για φέτος είναι η ακόλουθη:

[note]Ένας δάσκαλος μπορεί να χρησιμοποιεί τις Τ.Π.Ε. στην αίθουσα, όχι όμως και ένας καθηγητής, ο οποίος αν κάνει κάτι τέτοιο (αν χρησιμοποιήσει έστω και laptop) εμπίπτει σε πειθαρχικό παράπτωμα.[/note]

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Διορθώστε με παρακαλώ.

Αδυνατώ ακόμη να πιστέψω ότι η κατάσταση είναι όπως την περιέγραψα. Ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ευαισθητοποιηθεί συμπεριλαμβάνοντας και τη Β΄θμια Εκπ/ση στη ρύθμιση του 2016. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ελπίζω τουλάχιστον να επέμβει προς την ίδια κατεύθυνση κάποιος επιστημονικός φορέας ή σύλλογος και μάλιστα άμεσα.

Ελλάδα, 2016.

Μανόλης Κουσλόγλου

Φυσικός, MSc

http://m-learning-edu.blogspot.gr/