AΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: 256-276. Εθνοτικοί Λαοί Κένυα, Αιθιοπία, Σομαλία, Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Μποτσουάνα

του Δρ. Δημητρίου Κουτάντου, εκπαιδευτικού στην Αφρική

«Οι Κικούγιου είναι προσαρμοσμένοι στο απρόοπτο και συνηθισμένοι στην ανατροπή. Σ’ αυτό διαφέρουν από τους λευκούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προσπαθούν να διασφαλιστούν απέναντι στο άγνωστο και τις επιθέσεις της μοίρας. Ο νέγρος είναι συμφιλιωμένος με το πεπρωμένο του, είναι πάντα παραδομένος σ’ αυτό. Αποτελεί για κείνον κατά κάποιον τρόπο το σπίτι του, το οικείο σκοτάδι της καλύβας, τη βαθιά μήτρα της ρίζας του. Αντιμετωπίζει με περίσσια ηρεμία οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή. Ανάμεσα στις ιδιότητες που ψάχνει σ’ έναν αφέντη, γιατρό ή θεό, η φαντασία, πιστεύω έρχεται πρώτη στη λίστα. Ίσως είναι χάρη στη δύναμη αυτής της προτίμησης που ο χαλίφης Χαρούν αλ Ρασίντ κατέχει στην καρδιά της Αφρικής και της Αραβίας τη θέση του ιδανικού ηγέτη. Μαζί του κανείς δεν ήξερε ποια ήταν η επόμενη κίνηση, ούτε σε ποιο σημείο βρισκόταν. Όταν οι Αφρικανοί μιλούν για την προσωπικότητα του Θεού, μιλούν όπως στις Χίλιες και μία νύχτες ή τα τελευταία κεφάλαια του Βιβλίου του Ιώβ. Τους εντυπωσιάζει η ιδιότητα αυτή καθαυτή -η απέραντη δύναμη της φαντασίας. Εγώ η ίδια όφειλα τη δημοτικότητά μου, ή τη φήμη μου, ως γιατρού σ’ αυτό το χαρακτηριστικό των ανθρώπων μου. Όταν πρωτόερθα στην Αφρική, συνταξίδεψα ακτοπλοϊκώς μ’ έναν μεγάλο γερμανό επιστήμονα που ερχόταν για εικοστή τρίτη φορά για να πειραματιστεί με θεραπείες για την ασθένεια του ύπνου και μαζί του, στο πλοίο είχε πάνω από εκατό ποντίκια και ινδικά χοιρίδια ως πειραματόζωα. Μου είπε ότι η δυσκολία του με τους ιθαγενείς ασθενείς του δεν προερχόταν ποτέ από την έλλειψη θάρρους εκ μέρους τους – όταν αντιμετώπιζαν τον πόνο μιας μεγάλης εγχείρησης σε γενικές γραμμές δεν έδειχναν ιδιαίτερο φόβο—, αλλά η βαθιά τους απέχθεια για την κανονικότητα, για οποιασδήποτε επαναλαμβανόμενη θεραπεία ή συστηματοποίηση γενικά. Και αυτό ήταν κάτι που ο μεγάλος γερμανός γιατρός δεν μπορούσε να κατανοήσει. Αντιθέτως εμένα, όταν γνώρισα τους ιθαγενείς αυτή τους η ιδιότητα ήταν ένα από τα πράγματα που μου άρεσαν περισσότερο, Είχαν πραγματικό θάρρος. Γνήσια κλίση προς τον κίνδυνο -το αντιστάθμισμα της δημιουργίας στην ετυμηγορία της μοίρας τους-, ο αντίλαλος της γης όταν οι ουρανοί είχαν μιλήσει. Κάποιες φορές πίστευα ότι αυτό που τους φόβιζε σ’ εμάς κατά βάθος ήταν η σχολαστικότητα. Στα χέρια του σχολαστικού πεθαίνουν από θλίψη» (Μπλίξεν Κάρεν, Πέρα από την Αφρική, 1937, Μεταίχμιο, σελ. 36-37).

Η τέχνη των εθνοτικών ομάδων που ζουν στην ανατολική γωνία της Αφρικής είναι ανεπαρκώς τεκμηριωμένη, αλλά τα τεχνουργήματα που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή είναι σύμφωνα με αυτά της τέχνης της Ανατολικής Αφρικής. Παρόλα αυτά, η επιρροή του ισλαμικού κόσμου υπήρξε ιδιαίτερα έντονη στις παράκτιες περιοχές της Σομαλίας, όπου οι ισλαμιστές έμποροι δραστηριοποιούνται από τον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές είναι κατά κύριο λόγο νομάδες και φτιάχνουν ελαφρά φορητά αντικείμενα. Οι μάσκες είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι μορφές είναι χαραγμένες μόνο για ταφικές ανάγκες. Επιπλέον, οι ξύλινες καρέκλες που επηρεάζονται από τις παραδόσεις της Τανζανίας, αποτελούν χαρακτηριστικό της νομαδικής ζωής. Οι κυριότερες φυλές της περιοχής είναι, από βορρά προς νότο: οι Άνθρωποι Gurage, Sidamo, Kambatta και Konso στην Αιθιοπία, ο πληθυσμός Boni/Somali στη Σομαλία και οι Kwafi, Kikuyu, Kamba, Massai και Girayama στην Κένυα.

Κένυα

Οι Άνθρωποι Kwafi ζουν στη νοτιοδυτική γωνία της Κένυας, στις όχθες της λίμνης Βικτόρια. Η τέχνη τους σχετίζεται με αυτή των Luo της Τανζανίας. Είναι γνωστοί για τις μάσκες οβάλ, οι οποίες εμφανίζουν εφαρμοσμένη διακόσμηση από γραμμές λευκών χαντρών. Ζώντας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κένυας, βόρεια του Ναϊρόμπι, οι καλλιτέχνες Κικούγιου/Kikuyu είναι γνωστοί κυρίως για τις ξύλινες ασπίδες τους, αμυγδαλωτές σε σχήμα, με γεωμετρικές τομές και διακοσμημένες με κόκκινες και μαύρες χρωστικές και στις δύο όψεις. Οι ασπίδες φέρουν διακριτικά για τα αγόρια που μυούνται. Ο σχεδιασμός τους είναι μοναδικός που θα διαγραφεί εάν η ασπίδα ξαναχρησιμοποιηθεί. Στις ανατολικές πλαγιές των υψίπεδων Kikuyu στη νότια Κένυα κατοικούν οι Άνθρωποι Kamba. Οι Kamba φτιάχνουν μικρές ρεαλιστικές φιγούρες, συνήθως σκαλισμένες από κοκκινωπό ξύλο, οι οποίες έχουν μια στρογγυλεμένη κεφαλή με μάτια από μέταλλο και διευρυμένα αυτιά. Αυτά τα ειδώλια φαίνεται να έχουν που δημιουργηθεί μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ένας γλύπτης με το όνομα Mutisya Munge άρχισε να σκαλίζει για τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Οι ηλικιωμένοι Kamba κάθονται σε μικρά σκαμνιά με ένα κυκλικό κοίλο κάθισμα διακοσμημένο με μεταλλικά σύρματα. Αυτά τα καθίσματα συμβολίζουν την παλαιότερη γενιά. Οι νύφες Kamba και τα νεαρά κορίτσια συχνά συνδέονται με τη χρήση δερμάτινων διακοσμητικών με χάντρες στα πόδια. Οι νομάδες Άνθρωποι Massai στη νότια Κένυα φτιάχνουν στολίδια του σώματος, όπως περιδέραια με χάντρες, βραχιόλια κέρατος και δερμάτινες ασπίδες διακοσμημένες με πολυχρωματικές διακοσμήσεις. Οι Άνθρωποι Girayama ζουν στη νοτιοανατολική Κένυα, στις όχθες του Ινδικού Ωκεανού. Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν μια μικρή ομάδα που ζούσε με εκτροφή βοοειδών, αλλά σήμερα αριθμούν 150.000 και ζουν από τη γεωργία και την τουριστική βιομηχανία. Η καλλιτεχνική τους φήμη στηρίζεται στις ταφικές στήλες «Kigango» που έχουν μια κατακόρυφη ορθογώνια βάση με γεωμετρικές διακοσμήσεις και τριγωνικές εγκοπές ή σφαιρικές κεφαλές. Θεωρείται ότι παρέχουν ένα νέο φυσικό σώμα για τον αποθανόντα και λόγω αυτής της πεποίθησης διατηρούνται στο σπίτι και τους κάνουν προσφορές. Αυτές οι στήλες σκαλίζονται μόνο από τα ανώτατα μέλη των ανδρικών μυστικών κοινωνιών ανάλογα με την ηλικία τους «Chama Ya Vaja» και ανάλογα με τα επιτεύγματα τους «Chama Ya Κοινωνία Goghu», βλ. το βίντεο Εθνοτικοί Λαοί της Κένυας.

Εθνοτικοί Λαοί Κένυα – Αιθιοπία –Σομαλία, βίντεο διάρκειας 14’ λεπτών: Εθνικό Μουσείο Κένυας στο Ναϊρόμπι, Σε έναν οικισμό Μασάι. Κένυα: Οι Άνθρωποι Kwafi, Kikuyu, Kamba, Massai, Girayama. Αιθιοπία: Οι Άνθρωποι Gurage, Kaffa, Kambatta, Konso. Σομαλία: Οι Άνθρωποι Boni, Somali

Αιθιοπία

Στο νότιο τμήμα της Αιθιοπίας, οι Άνθρωποι Gurage και Kaffa χρησιμοποιούν σκαλιστά σκαμνιά για να προστατεύουν τα μαλλιά τους ενώ κοιμούνται, μια και η κόμμωση αποτελεί σύμβολο της κοινωνικής ιεραρχίας. Αυτά τα σκαμνιά έχουν ένα τυπικό απλό ή διπλό κωνικό πόδι που στηρίζει μια καμπύλη πλατφόρμα λαιμού που κοσμείται με μικρές εγχάρακτες τριγωνικές διακοσμήσεις. Οι Άνθρωποι Sidamo ζουν στα νότια των Gurage και οι γυναίκες πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν απλά ορθογώνια σκαμνιά διακοσμημένα με εγχάρακτα γεωμετρικά μοτίβα και ορθογώνια προεξοχή. Οι Άνθρωποι Kambata κατοικούν δυτικά των Gurage, κατά μήκος των όχθων του ποταμού Άνω Omo, οι άντρες κοιμούνται ακουμπώντας το κεφάλι σε καμπύλα ξύλινα προσκέφαλα. Όπως και άλλοι Αιθίοπες, οι Άνθρωποι Konso είναι κοινωνικά δομημένοι από την ανδρική κοινωνία «Gada». Τα δύο πιο σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου είναι η εισαγωγή του στην ενηλικίωση και η αποχώρησή του. Οι Konso ζουν κυρίως από τη γεωργία – το κυνήγι θεωρείται μια αριστοκρατική δραστηριότητα. Η τέχνη Konso περιορίζεται σε σημαντικούς δείκτες-στήλες που κοσμούν τους τάφους των υψηλότερων αξιωματούχων της κοινωνίας Gada. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο ενός αξιωματούχου, μια σειρά επιμήκων μορφών που απεικονίζουν τον νεκρό, τις συζύγους του και τα ζώα και τους εχθρούς που σκότωσε, βρίσκονται πάνω από τον τάφο και προστατεύονται από μια τοξωτή στέγη. Η αναπαράσταση του νεκρού είναι ακριβώς χαραγμένη με μια επιθετική έκφραση, ένα διευρυμένο πέος και μια αφθονία κοσμημάτων.

Σομαλία

Στα σύνορα μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας, ζουν οι Άνθρωποι Boni και Somali που είναι νομάδες βοσκότοποι. Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες χρησιμοποιούν δύο τύπους προσκέφαλων για ύπνο και ανάπαυση. Ο πρώτος τύπος έχει μια καμπύλη πλατφόρμα διακοσμημένη με εγχάρακτα γεωμετρικά μοτίβα, πιθανώς επηρεασμένη από ισλαμικά σχέδια, και υποστηριζόμενη από δύο κοίλα πόδια που συνδέονται με μια κυκλική βάση. Ο δεύτερος τύπος, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από νεαρούς άνδρες, έχει την ίδια διακοσμημένη πλατφόρμα, αλλά υποστηρίζεται από μια μονή στήλη διασταυρωμένων ποδιών σε κυκλική βάση. Η μονή βάση ποδιών συμβολίζει την επαγρύπνηση, βλ. το βίντεο Εθνοτικοί Λαοί Κένυα – Αιθιοπία –Σομαλία.

Νότια Αφρική (περιοχή)

Η τέχνη της μεσημβρινής Αφρικής – Νότιας Αφρικής, Ναμίμπια και Μποτσουάνα – δεν έχει γίνει αρκετά κατανοητή. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, τα περισσότερα αντικείμενα που συλλέχθηκαν σε αυτές τις περιοχές αποδόθηκαν στην παντοδύναμη ομάδα των Ζουλού. Συχνά τα τεχνουργήματα όμως δεν είναι γνωστό πού βρέθηκαν ενώ τα παραδοσιακά αντικείμενα έχουν αντικατασταθεί από αντικείμενα μαζικής παραγωγής. Επιπλέον, εκτεταμένα ταξίδια και ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ εθνοτικών ομάδων πριν από την άφιξη των αποίκων δυσκόλεψαν περισσότερο την προέλευσή τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κοινά καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά. Τα ειδώλια είναι σπάνια μόνο από τους βόρειους λαούς Nguni και Venda στη βορειοανατολική γωνία της Νότιας Αφρικής και οι μάσκες είναι ακόμη σπανιότερες. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές είναι νομάδες που ακολουθούν τις αγέλες των βοοειδών και έτσι η καλλιτεχνική τους παραγωγή περιορίζεται κυρίως σε αντικειμενικά αντικείμενα όπως κλαμπ, αγγεία, πίπες. Υπάρχουν αρκετές ομάδες που ζουν στην μεσημβρινή Αφρική από τα βόρεια προς τα νότια, είναι οι Άνθρωποι Venda, Ndebele, Sotho και οι Βόρειοι και Νότιοι Nguni στη Νότια Αφρική, οι Herero και Ovumbo στη Ναμίμπια και οι Tswana στη Μποτσουάνα.

Νότια Αφρική (χώρα)

Οι άνθρωποι Venda ζουν βόρεια στο Transvall και τη νοτιοανατολική Ζιμπάμπουε και κυβερνούνται από έναν βασιλιά. Τα γλυπτά τους προορίζονται για τη Βασιλική Αυλή και για τις τελετές έναρξης των γυναικών. Η τέχνη Venda αποτελείται κυρίως από μονόλιθους από πέτρα διακοσμημένους με ομόκεντρους σχεδιασμούς και από σκαλιστές πόρτες και τύμπανα που χρησιμοποιούνται στις τελετές βροχής. Τα αντικείμενα μύησης είναι συνήθως ξύλινα ή πηλόμορφα και ονομάζονται «Matano», τα οποία αναδύονται κατά τη διάρκεια των τελετών για να απεικονίσουν μια ιστορία. Αυτά τα ειδώλια πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν είτε ένα ιδανικό κορίτσι, έναν άνθρωπο, έναν αποστάτη ή ακόμα και ένα ζώο. Οι Άνθρωποι Ndebele εγκαταστάθηκαν στα βόρεια της Νότιας Αφρικής και τα λαξευτά τους αντικείμενα διακοσμούνται με πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα σε λευκό φόντο. Αυτά τα μοτίβα βρίσκονται επίσης στους τοίχους των σπιτιών τους και ενσωματώνονται σε κατασκευές όπως κούκλες και ράβδους. Το κέντρο της Νότιας Αφρικής καταλαμβάνεται από πολλές φυλές που μιλούν τη γλώσσα Sotho. Έχουν χωριστεί σε τρεις μεγάλες ομάδες – τους Βόρειους, Νότιους και Δυτικούς Sotho, που ονομάζονται επίσης Tswana και ζουν στη Μποτσουάνα. Ζουν σε χωριά κυλινδρικών καλυβιών και η οικονομία τους βασίζεται στην κτηνοτροφία. Η τέχνη τους χαρακτηρίζεται κυρίως από ξύλινα προσκέφαλα γεωμετρικά μορφοποιημένα, ποδιές από δέρμα, διακοσμημένες με ορθογώνια μοτίβα σε λευκό φόντο και συνήθως φοριούνται από έγγαμες γυναίκες, και τις χάντρες/beadwork όπου κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα. Οι καλλιτέχνες Sotho είναι επίσης γνωστοί για τις κούκλες τους από έναν πυρήνα καλαμιού, είτε από πηλό ή ακόμα και από ένα μπουκάλι που καλύπτονται εξ ολοκλήρου με πολύχρωμες ζώνες χαντρών (εκτός από το κεφάλι). Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια παίζουν με αυτές τις κούκλες πριν από τις τελετές μύησης. Στις αρχές του 19ου αιώνα, αρκετές εθνοτικές ομάδες ενώθηκαν μαζί και πήραν το όνομα Zulu. Ο βασιλιάς τους βασιλεύει στους τοπικούς αρχηγούς «Iduma». Οι άνδρες Zulu οργανώθηκαν σε τάξεις ηλικίας πολεμιστών και τους επιτράπηκε να παντρευτούν μετά από τριετή περίοδο μύησης. Το 1884, οι Zulu έχασαν την ανεξαρτησία τους όταν υποτάχθηκαν από τους Άγγλους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνουμε την τέχνη Ζουλού από αυτή των άμεσων γειτόνων τους, των Tsonga και Natal. Τα αντικείμενα Zulu ονομάζονται συνήθως North Nguni και ο όρος αυτός περιλαμβάνει την τέχνη των αρχηγών Natal. Οι καλλιτέχνες του βόρειου Nguni σκαλίζουν ειδώλια με ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά, πίπες, ξύλινα αγγεία, τραπέζια και διακοσμητικά. Οι Swazi που ζουν βόρεια των Zulu, έχουν χαράξει προσκέφαλα με κάθετα αυλακωτά ορθογώνια πόδια. Οι Άνθρωποι του Νότιου Nguni εκπροσωπούνται μεταξύ επτά εθνοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Xhosa και Thembu, και ήταν αρχικά νομάδες που ακολουθούσαν τα κοπάδια βοοειδών τους, αλλά σήμερα ζουν σε μικρά χωριά. Η τέχνη Xhosa περιορίζεται σε σπάνια μαχαίρια από ελεφαντόδοντο τα οποία είναι διακοσμημένα με γεωμετρικά και ζωομορφικά μοτίβα. Γενικότερα, οι καλλιτέχνες του South Nguni παράγουν αφηρημένες ή ανθρωπομορφικές ξύλινες πίπες και δοχεία, βλ. το βίντεο Εθνοτικοί Λαοί Νότια Αφρική –  Ναμίμπια – Μποτσουάνα.

Εθνοτικοί Λαοί Νότια Αφρική –  Ναμίμπια – Μποτσουάνα, βίντεο διάρκειας 21’ λεπτών: Μουσείο Νότιας Αφρικής και Μουσείο του Απαρτχάιντ (Γιοχάνεσμπουργκ). Νότια Αφρική: Οι Άνθρωποι Venda, Ndebele, Sotho, Zulu, Βόρειου Nguni & Νότιου Nguni, σε ένα χωριό Ζουλού. Ναμίμπια: Οι Άνθρωποι Herero, Ovumbo. Μποτσουάνα: Οι Άνθρωποι Tswana, Στο Δέλτα Οκαβάνγκο

Ναμίμπια

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στη νοτιοδυτική Αφρική είναι μέλη των Ανθρώπων Herero που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 18ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες Herero είναι γνωστοί για τα ξύλινα προσκέφαλα. Οι Άνθρωποι Ovumbo ζουν στα σύνορα μεταξύ Ναμίμπιας και Αγκόλας και η τέχνη τους περιλάμβανε μεγάλες τετράγωνες χάντρες ελεφαντόδοντου διακοσμημένες με γραμμικό μαύρο μοτίβο. Φοριούνται από τις γυναίκες Ovumbo κατά τη διάρκεια σημαντικών τελετών, συνδέονται με μια δερμάτινη ζώνη και ήταν ένα γαμήλιο δώρο από έναν γαμπρό προς τη νύφη.

Μποτσουάνα

Λίγα είναι γνωστά για τους Ανθρώπους Tswana και πολύ λίγα αντικείμενα έχουν αποδοθεί σε αυτούς, εκτός από ζωομορφικά κουτάλια και κούκλες.

Επόμενη δημοσίευση: 277-314. Οι Άνθρωποι στις Ακτές και το Εσωτερικό της Τανζανίας