Πώς να φτιάξω το δικό μου «Μετεωρολογικό σταθμό» που να λειτουργεί στο διαδίκτυο; Ένα πρώτο δοκιμαστικό project

του Νίκου Δαπόντε

Εισαγωγή

Χρησιμοποίησα το «πειραματικό» site ScratchX με αποκλειστικό σκοπό να προγραμματίζω το κινητό ρομπότ εδάφους Thymio (βλέπε σχετικές αναρτήσεις στο https://www.eduportal.gr/el/ ). Από περιέργεια ασχολήθηκα και με ποικίλες εφαρμογές οι οποίες δημιουργήθηκαν στο διαδικτυακό περιβάλλον του ScratchX και δεν απαιτούν παρά μόνο τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μια από αυτές αναφερόταν στην εμφάνιση θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λ.π. μιας περιοχής και επειδή ήμουνα απασχολημένος με άλλα δεν ενδιαφέρθηκα. Χτες, κοιτάζοντάς το ποιο προσεκτικά διαπίστωσα ότι αυτό μπορεί να γίνει για πολλά μέρη του κόσμου χάρη σε ένα site που προσφέρει online τα δεδομένα του. Αμέσως, στη μηχανή αναζήτησης του site έγραψα Syros και πήρα αρνητική απάντηση, οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω το νησί που βλέπω απέναντι μου, τη Μύκονο. Το αποτέλεσμα που πήρα γράφοντας Mykonos, GR δείχνεται στην εικόνα:

Παίρνω τη θερμοκρασία (temperature 12-14 βαθμοί C), την ταχύτητα ανέμου (wind 4.6 m/s) ………… και τις γεωγραφικές συντεταγμένες (Geo cords 37.4453, 25.3287)! Με κλικ στο Mykonos, GR οδηγούμαστε σε σελίδα αφιερωμένη στον «καιρό της Μυκόνου», τη ίδια στιγμή. Σ’ αυτήν, βρίσκει κανείς όλα τα γνωστά μετεωρολογικά στοιχεία μαζί με γραφήματα και με πρόβλεψη καιρού για 13 μέρες.

Ένα μικρό προγραμματάκι για τις πρώτες δοκιμές

Ο ενθουσιασμός μου δεν μου επέτρεψε να ψάξω καθόλου για ένα καλό σενάριο του project που έφτιαξα, έχοντας πάντα στη διάθεσή μου τόσο τις εντολές και λειτουργίες του επίσημου Scratch όσο και τις αντίστοιχες της πειραματικής εφαρμογής «weather_extension»:

Σκέφτηκα να ζητήσω τέσσερις πληροφορίες από τέσσερις περιοχές της χώρας: διάλεξα τρία νησιά του Αιγαίου και την πρωτεύουσα, τη Μύκονο, την Αθήνα, τη Νάξο και τη Ρόδο.

Με το πάτημα των πλήκτρων 1, 2, 3 και 4 παίρνουμε στην οθόνη πληροφορίες για την ταχύτητα του ανέμου, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον καιρό (γενικά).

Ο κώδικας του προγράμματος (για τον καιρό της Αθήνας, παρόμοιοι είναι και για τα νησιά) δίνεται παρακάτω καθώς και τρεις σελίδες οθόνης του project από το ScratchX (οι τιμές πάρθηκαν σήμερα, Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, 2018).

….και μερικές σελίδες οθόνης:

Σημείωση: Μετά το πρώτο απλό προγραμματάκι σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τις πόλεις – κουκίδες  που μας ενδιαφέρουν πάνω σ’ ένα χάρτη της Google ή κάποιον άλλο. Με κλικ στις κουκίδες μπορούμε να παίρνουμε τις τιμές μετεωρολογικών μεγεθών και να φτιάχνουμε τις δικές μας γραφικές παραστάσεις. Βέβαια, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ποικίλα σενάρια για Φυσικές επιστήμες, Γεωγραφία ….

Για περισσότερα…..

http://openweathermap.org/city/264371  Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Current weather and forecasts in your city

http://scratchx.org/?url=https://khanning.github.io/scratch-weather-extension/weather_extension.js#scratch

  1. Ανοίγουμε το scratchX από το παραπάνω link
  2. Πώς να ανοίξουμε το αρχείο  project_weather_demo.sbx ;

Ακολουθούμε τα βήματα 1, 2  και 3

 project_weather_demo

Συνημμένα