“Έφυγε” ο Νίκος Δαπόντες

Σήμερα την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 ο μεγάλος δάσκαλος Νίκος Δαπόντες έφυγε από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με την επάρατο νόσο.

O Νίκος Δαπόντες γεννήθηκε το 1948 στην Ερμούπολη Σύρου. Πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος DEA στη Διδακτική της Φυσικής στο Παρίσι. Δίδαξε σε σχολεία, Δημόσια και Ιδιωτικά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών. Tο 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την ένταξη των «Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση» (ΤΠΕ-Ε). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά με θέματα που αφορούν κυρίως σε ζητήματα διδακτικής της Φυσικής και συμμετείχε στη συγγραφή σχολικών βιβλίων Φυσικής. Συμμετείχε στη δημιουργία εκπαιδευτικού λογισμικού του ΥΠΕΠΘ για τη διδασκαλία Γεωγραφίας, Φυσικής και μαθηματικών.

Τελευταία είχε πάθος με τη ρομποτική, τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch και το αγαπημένο του ρομποτάκι εδάφους Thymio. (http://makolas.blogspot.com/).

Υπήρξε στενός συνεργάτης της Ελληνικής Πύλης Παιδείας στην οποία δημοσίευσε περισσότερο από 100 άρθρα! (https://www.eduportal.gr/tag/nikos-dapontes/).

Νίκος Δαπόντες
Νίκος Δαπόντες – Κεντρικός ομιλητής το 2008 σε συνέδριο ΤΠΕ στη Νάουσα

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για το Νίκο Δαπόντε. Εξαίρετος επιστήμονας, εμπνευσμένος δάσκαλος, επίμονος ερευνητής, υποδειγματικός μέντορας. Κυρίως όμως ήταν αγωνιστής της ζωής και παράδειγμα για όλους.

Η απώλειά του συγκλονίζει όσους και όσες τον γνώριζαν. Είχαμε, βλέπετε, συνηθίσει ότι θα τα καταφέρει για μια ακόμη φορά.

Πόσο λυπάμαι που δεν είδα εγκαίρως αυτή την αναπάντητη κλήση πριν λίγες ημέρες.

Γιάννης Σαλονικίδης